Arhiva lunii May, 2010

Ziua Eroilor sărbătorită la Urseni

Friday, 14 May 2010

IMG_3370

Monumentul eroilor din satul nostru a fost realizat în anul  1944 de către soldaţii din Regimentul I Artilerie “Regele Carol I”. Iniţiativa ridicării  acestui monument i-a aparţinut primarului Iosif Lugojan şi comandantului regimentului mai sus amintit, lt. col. Horia Tudoran. Monumentul este creaţia sculptorului arhitect V.A. Mihulin din Arad. Pe faţa monumentului sunt trecuţi eroii din primul război mondial, iar pe laturile dreaptă şi stângă – eroii din primul război mondial.Plăcuţa principală a fost distrusă în anii comunismului deoarece conţinea numele  Regelui Carol I.

Pentru a comemora cei 65 de ani scurşi de la închierea celei de-a doua conflagraţii mondiale, “Asociaţia Culturală Sfântul Gheorghe din Urseni ” a donat o nouă plăcuţă din marmură conţinând vechea inscripţie: “Această Sf.Cruce a fost ridicată în amintirea eroilor comunei Urseni de ostaşii Regimentului I Artilerie Regele Carol I, în anul 1944“. Cu această ocazie a fost renovat şi monumentul. Cei care au lucrat la realizarea plăcuţei şi la înfrumuseţarea monumentului sunt Daniel şi Nicolae Toader.

În data de 13 mai a.c., după terminarea sfintei liturghii, a avut loc tradiţionala  slujbă de pomenire  a eroilor satului Urseni. Cu această ocazie, Alin Oanţ şi Alexandru Enescu au depus la monument o coroană de flori din partea Asociaţiei. O altă coroană de flori a fost depusă de dl. primar Ioan Sorincău.